OM (N)HAKRILAS
Mitt navn er Toril Kremmervik, og jeg er gift med Halvard Bjørgum. Vi bor i en 60 kvm leilighet ca. 15 minutters gange inn til Trondhem sentrum!:) Her stortrives vi begge to!:)


Min mann og jeg bor sammen med mine kjempeherlige abyssinerhunnkatter SC Ingave's Nadina og datteren hennes GIC (N) Hakrilas Dixie Rose :)


Det hele startet da vi fikk vår første abyssinerhunnkatt (Topsy) Hun kom til oss 17.juni 2005, og jeg bestemte meg etter hvert for at vi skulle prøve å la henne få kattunger. Dermed begynte snøballen å rulle. Jeg fikk gode råd og veiledning fra en abyssinervenninne som bor på Steinkjer om hvordan jeg kunne gå fram. Hos henne fikk jeg svar på spørsmålene jeg lurte på.


I årene som har gått har jeg fått kontakt med kjempemange koselige abyssineroppdrettere i Norge og Sverige :)


HVORFOR NAVNET (N)HAKRILAS?
Da jeg begynte å tenke på stamnavn for oppdrettet, var det viktig for meg at stamnavnet skulle være personlig, noe som skulle klinge godt når man sier navnet, og ikke minst et navn som man selv liker. Jeg satte meg ned og lekte med bokstavne i for- og etternavnene til min mann og meg selv for å se om jeg kunne komponere et navn som jeg syntes passet. Dermed kom Hakrilas på papiret. Ha = de to første bokstavene i navnet Halvard, kr = de to første bokstavene i mitt etternavn, il = de to siste boktavne i mitt fornavn, og as. Jeg hadde tre slike navn til på prioritetslisten for stamnavnsøknad i tilfelle førsteønsket skulle bli avslått, men det ble godkjent:=) Jeg fikk tips om at det var lurt å ha stamnavnet klart i god tid før A-kullet vårt ble født. I juli 2006 fikk jeg stamnavnet (N) Hakrilas innvilget :) Når kattunger er eldre enn tre måneder blir det dyrere for å få stamtavler!


KJØPSBETINGELSER!
- Når du skal kjøpe en abyssinerkattunge tar jeg 8500,- NOK. Når du bestemmer deg for å tinge en kattunge tar jeg 1500,- kr i depostitum. Det betyr de resterende 7000,- kr betales når du får kattungen.

- Kattungene er leveringsklare når de er mellom 12 - 14 uker gamle.

- Da er kattungene vaksinert 2 ganger, de har fått ormekurer ved 6-8-10 og 12 ukers alder og kattungene er også merket med id-schip.

- Kattungene har godkjent stamtavle fra NRR, og godjent helseattset fra veterinær.

- I tillegg får du med en kattungepakke fra meg som inneholder følgende: Kattungemat fra Royal Canin, en bok om kattunger, og du vil også få bilder av kattungen din som du har valgt å kjøpe. Bildene er tatt fra fødselen av og frem til den flytter hjem til deg.

- Første bud for meg som oppdretter er at jeg vektlegger sunne, friske, sosiale, tillitsfulle og trygge abyssinerkattunger! Dette skjer gjennom at kattungene skal lære seg å bli håndtert av mennesker (voksne og barn). Fra kattungene er små venner jeg dem til å bli håndtert av både barn og voksne.

- Allerede fra den dagen kattungene blir født begynner sosialiseringen til kattungene. De blir oppdratt av en kattemor som kan være nokså streng med kattungen sin hvis hun mener den har gjort noe galt. Etter hvert som kattungene vokser og blir eldre sosialiseres de gjennom lek og lekeslossing med kattemor, lek og lekeslossing med sine kullsøsken og etter hvert også lek og lekeslossing med de andre kattene mine. Gjennom denne sosialiseringen lærer de seg hvordan de skal oppføre seg som katt, og de lærer seg koden for hvordan samspill med andre katter er.

- Lek med mennesker er også kjempeviktig for kattungene, og det er fordi at kattungene skal bli sosiale og trygge mot mennesker.

- Vi prøver å utsette kattungene for lyder slik at de ikke blir redde for lyder. Det gjør jeg ved å sette på radioen når jeg er ute noen timer, slik at de venner seg til lyder.

- I tillegg trener vi kattungene til å gå med sele, og til å ha dem med på bilturer.

- Når kattungene er ca. 5 uker gamle begynner jeg å trene dem til å klippe klør, og jeg klipper klørne på kattungene ca. hver andre uke.

- Det har hendt at jeg som oppdretter får spørsmål fra de som har kjøpt en abyssinerkattunge fra meg om de kan få kattungen ved 8 ukers alder. De som spør om dette begrunner dette med at huskattunger gis bort når de er 8 uker gamle.

- Svaret på om kattungekjøpere kan få sine kattunger når de er 8 uker er nei! Jeg som oppdretter må forholde meg til NRR og mattilsynet sine regler om at kattunger ikke skal tas fra kattmoren sin før de er fylt 12 uker.

- Jeg har sett det mange ganger på kull jeg har hatt her hjemme at kattemor ikke er ferdige med sine kattunger når kattungene er 8 uke gamle. Kattemor ammer fremdeles ennå kattungene, og kattungene er fullstendig avhengige av sin kattemor og sine kullsøsken.

- Når kattungene er 8 uker gamle holder kattungene fremdeles på å bli sosialisert gjennom lek med sine kullsøsken, lek med kattemamma, de holder på å lære seg sosiale spilleregler i forhold til andre katter, de holder på å lære seg å bli trygge på andre katter og ikke minst trygge på mennesker.

- En annen årsak til at kattunger ikke er leveringsklare ved 8 ukers alder, er pga smittefare kattungen kan bli utsatt for! Immunforsvaret til en 8 uker gammel kattunge er ikke ferdigutviklet. Dette kan føre til at kattungen fort kan bli smittet av en smittsom sykdom, og faktsik også dø av sykdommen! De aller fleste veterinærer vil ikke vaksinere kattunger som er yngre enn 10 - 11 uker gamle! Veterinærene forholder seg også til mattilsynets sine regler når det gjelder vaksinering. En kattunge på 8 uker vil kanskje ikke tåle vaksinen den får.

- Flere katteforskere har kommet frem til at kattunger som har flyttet for tidlig fra sin kattemor ofte utvikler seg til å bli en engstlig, redd og agressiv katt.

- Det hender en sjelden gang, at en kattunge kan bli født med en defekt som f.eks. navlebrokk eller haleknekk. Hva som nøyaktig forårsaker navlebrokk er usikkert. Veterinærer som jeg har pratet med sier at navlebrokk kan oppstå dersom navlestrengen mellom kattungen og morkaken blir for stram. Da vil det danne seg en brokk i navlen på kattungen. En navlebrokk lar seg lett operere, men en abyssinerkattunge med navlebrokk kan man ikke avle på.

- Haleknekk hos kattunger kan oppstå. Det er mange årsaker til at en haleknekk oppstår. En årsak er at det dannes brusk ytterst i haleleddet. Noen ganger kan halen vokse for fort på katten, slik at det dannes brusk/forkalkning ytterst i haleleddet som ikke skal være der. Like fult er det en haleknekk. Andre ganger kan det ha skjedd en skade, f.eks. at katten har kommet i klem med halen sin. Det finnes også haleknekk som faktisk er genetisk arvelig!

- Genetisk haleknekk er arvelig, og som oppdretter skal man ikke avle på katter med haleknekk. Arvelig betinget haleknekk kan føre til at haleknekken kan dukke opp hos avkom i senere generasjoner. Det har vært tilfeller hvor avkom etter forfedre med haleknekk har fått alvorlig halefeil langt oppe på halen f.eks. nederst på halebeinet på ryggmargen, slik at den har fått alvorlige ryggmargsskader.

- Dersom jeg som abyssineroppdreter skulle oppdage en abyssinerkattunge med haleknekk hos noen av mine kattunger, vil jeg ikke tillate at det avles på kattungen! Kattungen vil få godkjent stamtavle fra NRR, men stamtavlen vil være lukket.

- Normalt når jeg selger abyssinerkattunger til mine kjøpere, selger jeg kattungen med stamtavle klasse 1. Det vil si at du som kattungekjøper fritt kan pare katten hvis du ønsker å få et abyssinerkull.

- Dersom jeg får kattunger i mitt oppdrett som har navlebrokk eller haleknekk, selges kattungen kun som kosekatt med en lukket stamtavle. En lukket stamtavle gir totalforbud mot å drive avl på den katten. Kattungekjøpere pålegges da å kastrere/sterilisere katten sin når den blir gammel nok til det. Jeg som oppdretter ønsker bekreftelse fra veterinær om at kastrering/sterilisering er blitt utført. En abyssinerkattunge med lukket stamtavle selger jeg til redusert pris!


OFTE STILTE SPØRSMÅL FRA KJØPERE:
KAN VI HA EN ABYSSINER SOM UTEKATT?


- Jeg vil fraråde på det sterkeste å ha en abyssiner som utekatt! Grunnen til det er fordi at en abyssiner er uredd av seg. Den er nysgjerrig og sosial, og den finner fort på å følge etter fremmede folk. Jeg kjenner til flere som har fortalt om at deres abyssiner som fikk gå ute har blitt borte, eller blitt stjålet.

- Abyssinere er en rase som ikke er redde for biler, og de eier ikke evnen til å passe seg for biler som kommer kjørende. De løper rett ut i veien av ren nysgjerrighet, og dermed er ulykken et faktum :( Jeg kjenner mange som har vært sønderknust fordi deres abyssiner har hatt et ublitt møte med en bil!

- Den andre grunnen til at jeg fraråder å ha en abyssiner som utekatt, er fordi at den rett og slett ikke er skapt til å være ute i regn, snø og kulde da den ikke har underpels slik en vanlig huskatt har. Dette fører til at abyssineren automatisk vil fryse hvis den går ute.

- Jeg vil anbefale å lære abyssineren å gå i sele, slik at du selv kan ta den med deg ut i bånd når været tillater det. Abyssineren lærer lett å gå i sele, og de blir fort kjempeflinke til det!

- Dersom du ønsker en rasekatt som skal få være ute, er ikke en abyssiner rasen for deg.


HVIS JEG KJØPER EN ABYSSINERHANNKATT, HVOR GAMMEL SKAL KATTEN VÆRE FØR DEN KAN KASTRERES?


- De aller fleste veterinærer i dag anbefaler på det sterkeste å vente til hannkatten er 9 - 11 måneder gammel før den blir kastrert. Grunnen til det er fordi hannkatten ikke ferdigutviklet og ferdigvokst før den er 9 - 11 måneder gammel. Det er kjempeviktig at beinstammen til katten er ferdigutviklet før den blir kastrert. Veterinærer mener at for tidlig kastrering hemmer veksten til en hannkatt.


HVORDAN GÅR ABYSSINEREN SAMMEN MED ANDRE DYR, F.EKS. HUNDER?


- Ja så absolutt om den gjør! Det er flere som har kjøpt abyssinerkattunge fra meg som har hatt hund fra før, og de forteller om at abyssineren og hunden har utviklet et kjempegodt og varmt vennskap. Jeg har fått tilsendet bilder og vidoer av flere av mine abyssinerkjøpere hvor abyssineren og hunden hvor de ligger tett sammen, og at hunden vasker og steller katten <3 :)

- Det hele handler om tid og tålmodighet for å få abyssinerkattungen og hunden til å bli vant til hverandre, men vær sikkert. En dag så løsner det, og hunden og abyssineren din er kjemepgode venner <3 :)


HVORDAN GÅR ABYSSINERE SAMMEN MED BARN?


- Abyssineren er en leken, nysgjerrig, aktiv, og sosial rase. Mine abyssinere liker kjempegodt å leke med unger som kommer på besøk. Når ungene til venner av oss setter seg på gulvet og leker med lekene sine, ser jeg ofte at abyssinerne i nærheten av ungene. De vil gjerne være med på leken de også, og da jakter og jager på lekene, for de rører jo på seg :)

- Har du små unger, og du ønsker å kjøpe en abyssinerkattunge er det kjempeviktig at du lærer ungen din hvordan han/hun skal tilnærme seg en katt. Første bud er å la katten komme til ungen, og ikke la ungen drive å løfte på katten som en dukke, leke eller en ting. Katten er ikke et leketøy, men et levende individ! Vær i nærheten av ungen slik at du hele tiden følger med på hva som skjer.

- Noen av de som har kjøpt abyssinerkattunge fra meg har selv fått baby etter at abyssineren har blitt eldre, og de forteller om at abyssineren passer godt på babyen. De forteller også at det har utviklet seg et varmt og godt vennskap mellom abyssiner og babyen <3 :)


NOEN VIKTIGE FORHOLDSREGLER Å TENKE PÅ NÅR DU KJØPER EN ABYSSINERKATTUNGE:


- Abyssineren er utrolig kjapp og rask, og du bør ha øynene i nakken. Før du vet ordet av det kan en abyssiner stikke ut ytterdøra.

- Sørg for at du holder alle dører til yttergangen lukket slik at abyssineren ikke greier å komme seg ut.

- Dersom du skal åpne verandadøra, bør du passe på å ha abyssineren inne på et rom slik at den ikke kommer seg ut.

- Vær klar over at abyssineren er en inteligent rase, og den lærer seg fort å åpne dører selv. Jeg kjenner flere av mine abyssinervenner/kollegaer som har snudd dørhåndtankene slik at abyssineren ikke greier å åpen dører.

- Passs på at det ikke ligger små løse gjenstander slengende på gulvet som abyssinerkattungen kan spise som f.eks, bildekk fra lekebiler, legoklosser, sytrå, nåler m.m. Det har vært flere tilfeller hvor en kattunge har fått i seg små gjenstander, og det er svært skadelig for magen og tarmen til katten.

- Når julen kommer, sitter man som regel og pakker inn julegver. Gavebåndene man pynter pakkene med er kjempefarlig for katter å få i seg, for det det så skapt at det kan gjøre stor skade på spiserøret og magesekken dersom katten begynner å spise på gavebåndet! Mitt råd er å ha det som en hovedregel å holde katten unna slike gavebånd!

- Pass også på at lokket på toalettet er lukket, for det en kattunge kan faktsik drukne i toalettet dersom den faller opp i vannet.

- Siden abyssinerne er så rakse og kjappe av seg er det viktig å følge med, for en abyssiner kan fort finne på å komme seg usett inn i et skap når du åpner skapdøren, og dermed bli låst inne i skapet uten av man vet at katten er der.

- Abyssinere elsker å være i høyden, for der har de god utsikt til å følge med på hva som skjer. Pyntegjenstander og dyre mingvaser kan man bare glemme når man har en abyssiner i hus. Et godt råd er dobbelsidig tape på pyntegjenstander.... Det fungerer utmerket på pyntegjenstander her i huset :)


STORE OPPLEVELSER FOR LIVET NÅR DU KJØPER DEG EN ABYSSINERKATTUNGE!


- En ting er sikkert. Du kommer aldri til å angre på at du kjøper en abyssinerkattunge, og du kommer fort til å oppdage at abyssineren er en sosial, inteligent, aktiv og morsom rase. Den vil være med på alt alt som skjer når det skjer :) Jeg garanterer at du kommer til å få en venn for livet i abyssineren i mange, mange år fremover <3 :)

- Jeg har sagt det mange ganger, og sier det igjen. En abyssiner kan ikke beskrives. Den må oppleves "live" :)


KATTUNGEKJØPERE OG ANDRE SOM TENKER PÅ Å KJØPE EN ABYSSINER ER HJERTELIG VELKOMMEN PÅ BESØK!


- Dere kattungekjøpere som bor i Trøndelagsområdet og Midt-Norge forøvrig er hjertelig velkommen hjem hit på besøk for å hilse på abyssinerkattungen som dere ønsker å kjøpe! Det fører til at dere får bli bedre kjent med kattungen deres, og dere får hilse på kullsøsknene, kattemor og de andre kattene mine :)

- Hvis du er i tenkeboksen på om du vil kjøpe deg en abyssiner, men er litt usikker, er du hjertelig velkommen på besøk for å hilse på mine abyssinere slik at du kan få se rasen med egne øyne før du bestemmer deg.

- Jeg lover med hånden på hjertet at du vil ikke angre en dag for at du valgte abyssiner som rasekatt!