LITT OM Å HA UTEKATTER!

Hver dag står det annonser i avisen om katter som er forsvunnet fra sine hjem. På butikken bugner det i annonser om katter som er savnet. Jeg får vondt langt inni sjelen, for jeg vet at der ute går det en katt og leter og leter etter hjemmet sitt, og der hjemme er det engstelige katteiere som savner katten sin <3 Når man mister en katt på den måten er det som om hjertet blir smuldret opp av sorg.

Dette innlegget skal ikke være en debatt om kattene bør få gå fritt ute! Målet med innlegget mitt skal være å gi noen gode råd og tips for dere som har huskatter som får lov til å gå ut, og dere som kanskje har skaffet katter som dere kommer til å slippe ut.

De aller fleste som har huskatter lar kattene sine få gå ut, og jeg mener at dersom du bor slik til så er det ikke noe i veien med å slippe ut katten din. Er katten vant med å få være ute er det bare dyreplageri å ha den inne.

Bjarne O. Braastad har skrevet en bok som heter: «Katten Atferdg og velferd». Han skriver følgende angående utekatter:

«Bor man slik til at man kan la katten sin få være ute uten tilsyn, er det en del forhold man bør være oppmerksom på. Det gjelder forhold som går spesielt på katten, men også hensynet til naboer og omgivelser. Det påhviler katteeiere et særlig ansvar for å være med på å høyne kattens status i samfunnet. Ansvarlig kattehold innebærer derfor at man påser at katten ikke påfører andre unødvendig ubehag, eller bidrar til å forverre livssituasjonen for andre katter».

Som minimumskrav skal eier av utkatter skrive Braastad:

– Påse at anbefalt vaksinasjonsprogram følges til punkt og prikke.

– Daglig undersøke katten med henblikk på sår, skader og parasitter. Ved funn av parasitter eller sår og skader av mer alvorlig art skal veterinær kontaktes omgående.

– Hannkatter som får gå fritt ute, skal være kastrerte. Dette dels for at kastraksjon bidrar til å beskytte katten selv mot smitterisiko, slåsskamper, lange vandringer fra hjemmet der faren for å bli skadet i trafikk osv. øker, dels for at hannkatten ikke skal bidra til at det fødes flere uønskede kattunger.

– De anbefales at hunnkatter som får lov til å gå ute også blir sterilisert nettopp med tanke for å bidra til at det ikke skal fødes flere uønskede kattunger (min egen mening).

Braastad skriver videre:

– Utekatter som ikke fritt kan gå inn for eksempel via katteluke i ytterdøren skal ha en lun, beskyttet plass («boplass») ute, dit de kan søke tilflukt ved dårlig vær (kulde, regn, vind). Tilfluktsstedet kan være i form av et «kattehus», en eske eller liknende som verner mot vær og vind, og som utgjør en myk soveplass for katten.

– Kostholdet må tilpasses utekattens økte behov for energi.

– Også utekatten har behov for samvær med sin eier. Det må settes av tid til daglig kos og stell av katten.

– Det er ekstra viktig at utekatten får ormekurer jevnlig.

Nå er det delte meninger om når en kan kastrere en hannkatt og sterilisere en hunnkatt. Braastad skriver at det bør ventes med kastrering til rundt kjønnsmodenalder for katten, 7 – 8 måneder for hunnkatter og 8 – 10 måneder for hannkatter.

Dersom du tenker på at katten din skal være utekatt, så er det kjempeviktig at den ikke slippes ut før etter fylte 8 – 10 måneder. Grunnen til det er for at kattens stedsans ikke er utviklet før da.

Dessverre opplever mange katteiere at kattene blir borte når de tar med seg katten på ferie f.eks. på hytta, eller at katten går seg bort dersom du slipper den ut for tidlig hvis du flytter til et nytt bosted.

Et godt råd er å holde katten inne i minst 3 uker før du slipper den ut på ny plass! Jeg har hørt om mange tilfeller der katter har forsvunnet nettopp pga av at eierne har sluppet katten ut for tidlig etter flytting til et nytt bosted.

Mange av oss liker å stille opp for familie, slekt og venner, og sier kanskje «ja» til å passe katten deres. Dersom katten kommer hjem til deg for å bo mens eierne er borte på f.eks. sommerferie, må du for all del ikke slippe ut katten hjemme hos deg! Katten kjenner ikke området der den er kommet, og den vil etter all sannsynlighet forsøke å finne tilbake der den kom i fra. Sier du «ja» til å passe en annens katt hjemme hos deg, så har du også sagt «ja» til en oppgave, og eierne stoler 100% på deg!

Da vår kjære Svartfot huspus var ca. 2 år bodde vi på en plass hvor han fikk lov til å være utekatt. Han var ikke så veldig glad i å være ute, og han var ute i ca. 5 – 15 minutter før han satt utenfor vinduet og ville inn igjen. Vi bodde der med Svartfot frem til januar 2007. Da flyttet vi i en annen leilighet. Jeg holdt Svartfot inne i 3 uker, og da jeg skulle prøve å slippe ham ut for første gang, nektet han å gå ut! Etter det forble han lykkelig som innekatt i likhet med abyssinerne våre, og gjorde aldri noe tegn til å ville ut 🙂 Det gikk ca. 2 år fra vi fikk Svartfot til vi fikk vår første abyssiner. Da Svartfot var 1 1/2 år skulle vi reise bort på ferie, og jeg fikk en bekjent av meg til å passe ham. Hun ønsket å ha ham hjemme hos seg, og det var helt i orden for meg. En dag ringte hun meg, og spurte om hun fikk lov til å slippe ut Svartfot, for han ville ut, og hun greide ikke holde ham inne. Jeg sa blankt «nei», og at det kom ikke på tale! Vi kom hjem etter 2 uker, og etter noen måneder kunne hun fortelle meg at hun likevel slapp ut Svartfot mens hun passet ham, og hun kunne også fortelle meg at Svartfot hadde vært borte i 2 dager før han kom tilbake. Jeg ble kjempesint på henne, og hun fikk aldri passe ham noe mer! I mine øyne var det tankeløst av henne og i det hele tatt slippe Svartfot ut på en totalt fremmed plass! Jeg tenker på hvor redd stakkars Svartfotpusen måtte ha vært når han var borte de to dagene før han kom tilbake til henne, og hadde noe hendt Svartfot, hadde jeg aldri tilgitt henne for at hun slapp ham ut! Nå er jeg kjempeglad for at det gikk bra 🙂

Nå er blitt kaldt rundt om i Norges land, og når gradestokken kryper under minus 10 grader skal man ikke slippe ut katten!

Dere kan selv lese på denne linken at å ha katter ute i kulde ikke er bra: http://www.dyrebeskyttelsen.no/nyheter/pass-pa-dyrene-i-kulda#.UtMN8fTuKKg

Håper dette var litt nyttig å lese for dere 🙂

Purr, purr fra meg og kattene

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mitt navn er Toril, jeg er 52 år og gift. Bor i en 60 kvm leilighet ca. 15 minutters gange inn til Trondhem sentrum. Her stortrives vi :) Min mann og jeg bor sammen med våre tre kjempeherlige katter: SC Ingave's Nadina (fertil), GIC (N) Hakrilas Dixie Rose (datteren til Nadina som er fertil), svensken CH S*Skimmerdal's Elvis og (N) Hakrilas Hera (datteren til Nadina <3 <3 <3 <3 :) Det hele startet da vi fikk vår første abyssinerhunnkatt (Topsy) Hun kom til oss 17.juni 2005, og jeg bestemte meg etter hvert for at vi skulle prøve å la henne få kattunger. Dermed begynte snøballen å rulle. Jeg fikk gode råd og veiledning fra en tidligere abyssineroppdretter som var medlem i min rasekattklubb (Trønderkatten) om hvordan jeg kunne gå fram. Tusen hjertelig takk til deg, Anne Marit Jerpstad!:) I årene som har gått har jeg fått kontakt med kjempemange koselige abyssineroppdrettere i Norge og Sverige :) HVORFOR STAMNAVNET (N)HAKRILAS? Når man blir tildelt stamnavn fra NRR er stamnavnet mitt  personlig til odel og eie, og ingenandre i hele verden skal ha et liknende stamnavn! Da jeg begynte å tenke på stamnavn for oppdrettet, var det viktig for meg at stamnavnet skulle være personlig, noe som skulle klinge godt når man sier navnet, og ikke minst et navn som man selv liker. Jeg satte meg ned og lekte med bokstavne i for- og etternavnene til min mann og meg selv, for å se om jeg kunne komponere et navn som jeg syntes passet. Dermed kom Hakrilas på papiret. Ha = de to første bokstavene i navnet Halvard, kr = de to første bokstavene i mitt etternavn, il = de to siste boktavne i mitt fornavn, og as. Jeg hadde tre slike navn til på prioritetslisten for stamnavnsøknad i tilfelle førsteønsket skulle bli avslått, men det ble godkjent. Jeg fikk tips om at det var lurt å ha stamnavnet klart i god tid før A-kullet vårt ble født. I juli 2006 fikk jeg stamnavnet (N) Hakrilas innvilget :) Når kattunger er eldre enn tre måneder blir det dyrere for å få stamtavler.

10 Comments on “LITT OM Å HA UTEKATTER!

  • Grete von hippie: Kanskje lurt å la Bijas ha husarrest da ja når han vil sloss. Huskatten vår Svartfot ble bitt av grevling da han var 3 år gammel. Veterinæren ringte å sa at dette ikke var hundebitt eller kattebitt, men grevlingbitt. Nå var ikke han den typen som ville sloss, for han var feig han når han var ute, og trakk seg unna konflikter.

   Ønsker deg en kjempefin søndagskveld 🙂

   Purr, purr og klem fra Toril og kattene

 1. Bra innlegg. Jeg vokste opp med huskatter. Og dessverre ble to av dem overkjørt. Det var fryktelig trist når det skjedde;(( Og den sorgen og sjokket vi ikke utsette ungene våre for. Vi skaffet oss innekatt for at vi følte at det var sikrere for oss å ha en innekatt. Det er litt trafikk like ved der vi bor. Og jeg vil ikke ha katt ute her. Selve veien vi bor i er stille og rolig. Men det hjelper ikke for en katt.

  Du skriver masse viktige ting når det gjelder å ha utekatter.

  Jeg husker du fortalte om den episoden med kattepasseren du hadde på Svartfot. Og jeg skjønner ikke hva hun der tenkte med som slapp ham ut. Det får da være måte på. Når Snuppa er hjemme i Trondheim til søsteren min slipper hun henne aldri henne ut. De gangene vi reiser til syden er Snuppa hjemme hos den ene storesøsteren min. Eller så har vi henne på kattekennel. Jeg er alt for redd for henne til å la noen andre passe på henne. Det er fordi jeg vet at Snuppa er så rask. Og dette vet ikke de som ikke har en abyssiner.

  Ha en fin, fin dag snuppa mi;))

  Stooor klem fra Ofmariel
  Ofmariel recently posted..Fotokonkurranse på bloggen til (N) Hakrilas Abyssineroppdrett;))My Profile

  • Ofmariel: Tusen takk for innspill fra deg vennen! Heldigvis har jeg aldri opplevd at noen av kattene mine har blitt overkjørt, og det er bare kjempetrist når det skjer 🙁

   Hos oss er det som du vet mye trafikk, og jeg ville aldri sluppet ut en abyssiner her. Abyssinere er en rase som er nysgjerrig, og det er alt for mange som jeg kjenner som har opplevd at abyssinerne deres har blitt påkjørt. En abyssiner og en bil er en kjempedårlig kombinasjon.

   Kattene mine går tur i sele, og de trives kjempegodt med det! Når det er surt og kaldt ute, nekter de å gå ut på katteverandaen, og der ute har de ikke satt sine labber siden oktober.

   Nå som vi har hatt det kaldt her har kattene lagt helt tett inntil varmeovnen og vedovnen.

   Jeg ble lyn hakke f… på hun som passet Svartfot, og det kom tydelig fram i klartekst da jeg hentet ham og hun fortalte hva hun hadde gjort! Tror hun skjønte hvor skapet stod hen!

   Ønsker deg en kjempefin søndagskveld 🙂

   Purr, purr og klem fra Toril og kattene

 2. Jeg er glad vi har innekatt jeg 🙂 Sorgen over å oppleve og miste en katt som forsvinner eller blir påkjørt vil jeg aldri oppleve. Det er like trist å miste en katt som blir syk at den må avlives, men usikkerheten hvor en katt som er forsvunnet er det verste jeg opplevde når vi hadde utekatter hjemme.

  Hjemme på gården hvor jeg vokste opp hadde vi fjøskatter, og når det var kaldt trakk de inn i fjøset til kyrne for å holde varmen. De hadde en jobb på gården vår, og det var å holde gården fri for mus, men de fikk komme inn i huset hvis de ville det.

  Vi velger heller kattepensjonatet de gangne vi reiser bort over lengre tid, og vi er fornøyde med dem vi bruker. Jeg kunne fått andre til å passe Maco også, men jeg tar ikke sjansen. Fremmede folk kjenner ham ikke, og hva hvis Maco skulle bli syk? På kattepensjonatet er kattene forsikret hvis noe skulle skje, og de passer godt på kattene.

  Jeg synes hun som passet Svartfot for deg mens dere var på ferie var uansvarlig, og jeg håper ikke hun har passet andre sine katter etter dette. Selv om du skriver at det gikk bra den gangen, var Svartfot borte i to dager. Jeg håper du lesket opp for henne hvor tankeløs hun var som slapp ham ut uten din tillatelse. Det hadde vært noe helt annet hjemme der dere bodde, og der Svartfot var kjent i området sitt.

  Supert at du tar opp dette med katter og kulde. Jeg visste det heller ikke før du fortalte meg det for noen år siden, og selv om Maco har mye pels fryser han lett når det er kaldt. I dag var han ute på verandaen en liten tur, men han kom seg like fort inn som han prøvde å gå ut. Jeg ser nabokattene her i nabolaget som er utekatter, og jeg ser de søker seg varme steder å ligge. De av naboene som har katt er på jobb 8 timer hver dag, og det er ikke rart at katten fryser når den må være ute så lenge. En av naboene våre har katteluke slik at katten kan gå inn og ut som den selv vil. De to andre som har katter har ikke slik luke, og kattene deres må være ute.

  Du må ha en fin mandagskveld 🙂

  Godklem fra Irene

  • Irene: Tusen takk for kjempefint innspill fra deg! Vet du jeg er kjempeglad for det, for her er det så mye trafikk forbi huset, og en abyssiner ute i trafikken er ikke en bra kombinasjon. Abyssinere er ikke redde for biler i det hele tatt.

   De liker å gå tur i sele, men de vil ikke være med ut hvis det er surt og kaldt ute, og det vil heller ikke være ute på katteverandaen når det er surt og kaldt.

   Abyssinerne våre elsker også varme, og de ligger helt tett inntil ovnen når den står på, og under vedovnen når vi fyrer i den.

   Jeg sa akkurat i klartekst til hun som passet Svartfot hva jeg mente om at hun slapp ham ut, og jeg tror nok hun skjønte at jeg var fly hakke f…..! Sånt gjør man bare ikke når man passer en katt.

   Ønsker deg en kjempefin søndagskveld 🙂

   Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

 3. hej, kjempebra skrevet 🙂
  jeg har innekatter som får gå ute i bur og i bånd og de storkoser sig både inne og ute 🙂

  • Kitovoffs og gjengen: Tusen takk for det! Mine abyssinere går også turer i bånd, og de koser seg også.

   Når det er surt og kaldt ute nekter de å gå ut på katteverandaen, og da vil de helst ligge helt inntil varmovnen, eller ligge under vedovnen hvis vi fyrer der.

   Ønsker deg en kjempefin søndagskveld 🙂

   Purr, purr og klem fra Toril og kattene

 4. Dette var et flott innlegg som du har skrevet. Vi har innekatt, og går bare i bånd. Hun trives med det. Jeg ville aldri i verden la henne gå ute.

  Når det gjelder pass av andres katter er det et ansvar en tar på seg, og skulle jeg passet katten til noen jeg kjente hjemme hos oss ville jeg aldri slippe ut katten. Vi er heldig stilt vi også at vi har familie og venner som kan passe på Lussie hvis vi reiser bort hjemme hos oss. Jeg har sagt i fra at det kommer ikke på tale å slippe henne ut. Det er noen som har spurt, og de som har spurt har gjerne argumentert at de synes at vi frarøver Lussie det å være katt. Jeg har sagt at enten så lar de som sier det Lussie være inne, eller så spør jeg noen andre som kan akseptere vår holdning om å ha henne inne.

  Når jeg leste linken din om det å ha katter ute når det er kaldt fikk jeg meg en tankevekker, og jeg lærte noe nytt.

  Ha en fin lørdag, og god helg videre 🙂

  Klemmer i massevis fra Mona
  Mona recently posted..Jeg er med i fotokonkurranse på bloggen til (N) Hakrilas Abyssineroppdrett.My Profile

  • Mona: Tusen takk for kjempefint innspill fra deg! Det samme med våre abyssinere. De liker å gå turer i sele, men er det surt og kaldt vil de ikke ut på katteverandaen, og de blir fornærmet på meg at det er kaldt ute.

   Når de er så kaldt ute ligger de tett inntil varmeovnen eller vedovnen hvis vi fyrer der. De har ikke satt sine labber ut på katteverandaen heller i vinter. Er det vinter så holder de seg inne 🙂

   Jeg sa nokså tydelig i klartekst til hun som passet Svartfot hva jeg mente om hennes ubetenksomme stunt med å slippe ham ut på fremmed plass, og jeg vet hun skjønte at jeg ble fly hakke f…. Sånt gjør man bare ikke!

   Ønsker deg en kjempefin søndagskveld 🙂

   Purr, purr og klem fra Toril og kattene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

CommentLuv badge

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.