LITT OM Å HA UTEKATTER!

Hver dag står det annonser i avisen om katter som er forsvunnet fra sine hjem. På butikken bugner det i annonser om katter som er savnet. Jeg får vondt langt inni sjelen, for jeg vet at der ute går det en katt og leter og leter etter hjemmet sitt, og der hjemme er det engstelige katteiere som savner katten sin <3 Når man mister en katt på den måten er det som om hjertet blir smuldret opp av sorg.

Dette innlegget skal ikke være en debatt om kattene bør få gå fritt ute! Målet med innlegget mitt skal være å gi noen gode råd og tips for dere som har huskatter som får lov til å gå ut, og dere som kanskje har skaffet katter som dere kommer til å slippe ut.

De aller fleste som har huskatter lar kattene sine få gå ut, og jeg mener at dersom du bor slik til så er det ikke noe i veien med å slippe ut katten din. Er katten vant med å få være ute er det bare dyreplageri å ha den inne.

Bjarne O. Braastad har skrevet en bok som heter: «Katten Atferdg og velferd». Han skriver følgende angående utekatter:

«Bor man slik til at man kan la katten sin få være ute uten tilsyn, er det en del forhold man bør være oppmerksom på. Det gjelder forhold som går spesielt på katten, men også hensynet til naboer og omgivelser. Det påhviler katteeiere et særlig ansvar for å være med på å høyne kattens status i samfunnet. Ansvarlig kattehold innebærer derfor at man påser at katten ikke påfører andre unødvendig ubehag, eller bidrar til å forverre livssituasjonen for andre katter».

Som minimumskrav skal eier av utkatter skrive Braastad:

– Påse at anbefalt vaksinasjonsprogram følges til punkt og prikke.

– Daglig undersøke katten med henblikk på sår, skader og parasitter. Ved funn av parasitter eller sår og skader av mer alvorlig art skal veterinær kontaktes omgående.

– Hannkatter som får gå fritt ute, skal være kastrerte. Dette dels for at kastraksjon bidrar til å beskytte katten selv mot smitterisiko, slåsskamper, lange vandringer fra hjemmet der faren for å bli skadet i trafikk osv. øker, dels for at hannkatten ikke skal bidra til at det fødes flere uønskede kattunger.

– De anbefales at hunnkatter som får lov til å gå ute også blir sterilisert nettopp med tanke for å bidra til at det ikke skal fødes flere uønskede kattunger (min egen mening).

Braastad skriver videre:

– Utekatter som ikke fritt kan gå inn for eksempel via katteluke i ytterdøren skal ha en lun, beskyttet plass («boplass») ute, dit de kan søke tilflukt ved dårlig vær (kulde, regn, vind). Tilfluktsstedet kan være i form av et «kattehus», en eske eller liknende som verner mot vær og vind, og som utgjør en myk soveplass for katten.

– Kostholdet må tilpasses utekattens økte behov for energi.

– Også utekatten har behov for samvær med sin eier. Det må settes av tid til daglig kos og stell av katten.

– Det er ekstra viktig at utekatten får ormekurer jevnlig.

Nå er det delte meninger om når en kan kastrere en hannkatt og sterilisere en hunnkatt. Braastad skriver at det bør ventes med kastrering til rundt kjønnsmodenalder for katten, 7 – 8 måneder for hunnkatter og 8 – 10 måneder for hannkatter.

Dersom du tenker på at katten din skal være utekatt, så er det kjempeviktig at den ikke slippes ut før etter fylte 8 – 10 måneder. Grunnen til det er for at kattens stedsans ikke er utviklet før da.

Dessverre opplever mange katteiere at kattene blir borte når de tar med seg katten på ferie f.eks. på hytta, eller at katten går seg bort dersom du slipper den ut for tidlig hvis du flytter til et nytt bosted.

Et godt råd er å holde katten inne i minst 3 uker før du slipper den ut på ny plass! Jeg har hørt om mange tilfeller der katter har forsvunnet nettopp pga av at eierne har sluppet katten ut for tidlig etter flytting til et nytt bosted.

Mange av oss liker å stille opp for familie, slekt og venner, og sier kanskje «ja» til å passe katten deres. Dersom katten kommer hjem til deg for å bo mens eierne er borte på f.eks. sommerferie, må du for all del ikke slippe ut katten hjemme hos deg! Katten kjenner ikke området der den er kommet, og den vil etter all sannsynlighet forsøke å finne tilbake der den kom i fra. Sier du «ja» til å passe en annens katt hjemme hos deg, så har du også sagt «ja» til en oppgave, og eierne stoler 100% på deg!

Da vår kjære Svartfot huspus var ca. 2 år bodde vi på en plass hvor han fikk lov til å være utekatt. Han var ikke så veldig glad i å være ute, og han var ute i ca. 5 – 15 minutter før han satt utenfor vinduet og ville inn igjen. Vi bodde der med Svartfot frem til januar 2007. Da flyttet vi i en annen leilighet. Jeg holdt Svartfot inne i 3 uker, og da jeg skulle prøve å slippe ham ut for første gang, nektet han å gå ut! Etter det forble han lykkelig som innekatt i likhet med abyssinerne våre, og gjorde aldri noe tegn til å ville ut 🙂 Det gikk ca. 2 år fra vi fikk Svartfot til vi fikk vår første abyssiner. Da Svartfot var 1 1/2 år skulle vi reise bort på ferie, og jeg fikk en bekjent av meg til å passe ham. Hun ønsket å ha ham hjemme hos seg, og det var helt i orden for meg. En dag ringte hun meg, og spurte om hun fikk lov til å slippe ut Svartfot, for han ville ut, og hun greide ikke holde ham inne. Jeg sa blankt «nei», og at det kom ikke på tale! Vi kom hjem etter 2 uker, og etter noen måneder kunne hun fortelle meg at hun likevel slapp ut Svartfot mens hun passet ham, og hun kunne også fortelle meg at Svartfot hadde vært borte i 2 dager før han kom tilbake. Jeg ble kjempesint på henne, og hun fikk aldri passe ham noe mer! I mine øyne var det tankeløst av henne og i det hele tatt slippe Svartfot ut på en totalt fremmed plass! Jeg tenker på hvor redd stakkars Svartfotpusen måtte ha vært når han var borte de to dagene før han kom tilbake til henne, og hadde noe hendt Svartfot, hadde jeg aldri tilgitt henne for at hun slapp ham ut! Nå er jeg kjempeglad for at det gikk bra 🙂

Nå er blitt kaldt rundt om i Norges land, og når gradestokken kryper under minus 10 grader skal man ikke slippe ut katten!

Dere kan selv lese på denne linken at å ha katter ute i kulde ikke er bra: http://www.dyrebeskyttelsen.no/nyheter/pass-pa-dyrene-i-kulda#.UtMN8fTuKKg

Håper dette var litt nyttig å lese for dere 🙂

Purr, purr fra meg og kattene

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...