IKKE KJØP KATTA I SEKKEN HVIS DU SKAL KJØPE RASEKATT!

(N) Hakrilas Aros koser seg på katteverandaen! 🙂

(N) Hakrilas Caspar (sønnen til Aros) fra hans julekull som ble født 25.12.2007!  🙂

Jeg får stadig spørsmål fra nye rasekatteiere som har kjøpt seg rasekatt om at de har lyst på kull på rasekattene sine. Hvis du har kjøpt deg en rasekatt er første bud å sjekke om katten din har godkjent stamtavle! Hvis den ikke har det har du mest sannsynlig kjøpt katta i sekken!

Kjøper du en rasekatt skal katten ha godkjent stamtavle. Jeg har opplevd at det dessverre er mange rasekattkjøpere som har kjøpt en rasekatt, men som ikke har mottatt noen stamtavle på katten de har kjøpt! Slike oppdrettere er og blir useriøse, og de ødelegger for oss andre rasekattoppdrettere! 

Jeg irriterer meg igjen og igjen når jeg leser slike annonser som dette på finn.no hvor det står: «Halvt Maine Coon til salgs, mor er Maine Coon og far er huskatt.» Selvsagt er det billig å kjøpe en slik katt i forhold til en 100% renraset rasekatt, men katten er ikke en rasekatt, men en huskatt! Hvis rasekatten du har kjøpt ikke har godkjent stamtavle er den å regne som en huskatt!

Det er oppdretter av rasekatten som bestemmer om du får avle på katten du kjøper eller ikke! Hvis katten du har kjøpt kan avles på står det: «Stamtavle klasse 1» på stamtavlen Det vil si at du som kjøper av katten har lov sette kull på katten din.

Dersom det står:  «Stamtavle klasse 2″ på stamtavlen, betyr det at du ikke kan pare katten din! Da må du spørre oppdretter av katten om tillatelse hvis du ønsker å pare katten.

Hvis oppdretter sier: «ja», kan en rasekatt med «Stamtavle klasse 2» endres til «Stamtavle klasse 1»!  Det kan også være at du kjøper en rasekatt hvor det står «Stamtavle klasse 3». Det betyr at katten over hodet ikke kan avles på i det hele tatt!

Det neste du må gjøre er å melde deg inn i en katteklubb:

Oversikt over katteklubber i NRR finner du her:  http://nrr.no/Klubber/

Når du så har betalt medlemsavgift til en katteklubb kan du begynne å søke om stamnavn:

Reglene for å søke om stamnavn finner du her: http://www.nrr.no/page.php?pageid=267

Hvis du tenker på å pare rasekatten din er første bud å søke om stamnavn! Stamnavnet du får tildelt er ditt eget og personlige til odel og eie! Det vil si at ingen andre i hele verden har lov til å ha det samme navnet, eller etterlikne stamnavnet ditt! Stamnavnet du får/har fått følger kattungene du evt. selger.

Når nå har bestemt deg å pare rasekatten din, er det viktig å sjekke om den katten du skal pare med har godkjent stamtavle og andre viktige papirer i orden. Det være seg godkjent helseattest og evt. genprøver, og det samme gjelder også for din rasekatt. Husk at helseattesten på katten du parer ikke skal være eldre enn 6 mnd!

Så kommer 63 -65 dagers ventetid før kattungene blir født! Ventetiden synes uendelig lang, men endelig kommer dagen da kattungene blir født!

Det å ha kattunger i hus er en kjempestor glede og velsignelse, og det er kjempestor opplevelse å se kattungene utvikle seg og lære noe nytt fra dag til dag og uke til uke! 🙂

Når kattungene ca. 4 uker gamle vet jeg  at det vil gå bra med dem fremover. Da kan det være lurt å sende inn stamtavlerekvisisjonen. Det er stamtavlerekvisisjonen som danner grunnlaget for stamtavlene du får på kattungene i kullet. Stamtavlerekvisisjonen sender du inn til egen klubb hvor du er medlem.

På stamtavlerekvisisjonen skal det stå dato for når paringen skjedde. Både hunnkatt- og hannkatteier skal signere stamtavlerekvisisjonen, og du må skrive opp de navnene du har valgt på kattungene. Vedlagt stamtavlerekvisisjonen må du sende med gyldig helseattest fra veterinær for kattemor og kattefar, samt kvittering for innbetaling av beløpet for hvor mye det koster for antall stamtavle. Hvis du har fire kattunger som skal ha stamtavler må du sende med kvittering for at du har betalt for fire stamtavler!

Så kommer tiden for at du skal begynne å tenke på nye hjem til kattungene. Husk på at når du selger en kattunge skal de være 12 uker gamle i følge NRR sine regler! (Kattunger overlates ikke til ny eier (nytt hjem) før de er 12 uker gamle og er fullvaksinert mot Panleucopenia og ”katteinfluensa”, med mindre veterinæren har tilrådd noe annet. Se også NRRs tillegg til § 2.3.1)

Det du som oppdretter i NRR plikter deg å gjøre før du selger kattunger er å vaksinere kattungene med første gangs vaksine, gi dem ormekur (fra kattungene er 4 uker gamle), gjerne shippe kattungene med id-ship og kattungene skal ha gyldig helseattest fra veterinær som bekrefter at kattungene er friske! Hvis en oppdretter selger en kattunge når den er 12 uker har kattungen mest sannsynlig ikke fått sin 2.gangs vaksinasjon, og da må du selv som kjøper påkoste denne! 
En del rasekattoppdrettere velger å ikke selge kattungene før de har fått 2.gangs vaksinen sin. Dette er er opp til hver enkelt oppdretter hva han/hun ønsker å gjøre. 
Ingen kattunger bør bli tatt fra kattemoren sin før de er fylt 12 uker. Kattungene skal sosialiseres og læres opp gjennom lek, jakt, omsorg og oppdragelse av kattemor til å greie seg i den store verden! Ved å få være sammen kattemamma lærer kattungen viktige sosiale spilleregler, og det er kjempeviktig når katten møter andre katter. Når en kattunge blir oppdratt av kattemammaen sin kan man se at kattungen legger seg ned på siden eller på rygg, og den viser buken sin.  Det betyr at kattungen underkaster seg! Underkastelse er kjempeviktig i dyreverden! Sosialiseringen til en kattunge skjer ikke bare via kattemammen, men også søsknene sine. Det skjer gjennom lek, jageleker, jakting og kos med hverandre!
Kattunger som er tatt for tidlig fra kattemammaen sin kan i noen tilfeller få problemer med temperamentet sitt. Mange katteiere har selv fortalt at de tydelig ser at katter som er tatt for tidlig fra kattemammaen sin er mere engstelige og redde enn kattunger som har fått lov til å være hos kattemoren sin frem til de gamle nok. Et annet problem med kattunger som er tatt for tidlig fra kattemammen sin som kan dukke opp, er at kattungen utvikler aggressivitet.
Jeg har hatt 4 kull, og jeg har selv sett med egne øyne at kattemammaen til kattungene har vært helt avhengig av kattungene sine frem til kattungene har vært 10 – 11 uker gamle. Kattungene har faktisk også ammet kattemamma frem til fylte 12 uker.
En annen viktig grunn til at kattunger bør få være hos kattemammaen sin til den er fylt 12 uker er pga fare for smitte av sykdommer. Mange veterinærer vil bare ikke vaksinere kattunger før de er fylt 12 uker. Det begrunner veterinærene med at en kattunge har ikke fått bygget opp immunforsvaret sitt før da.
Hvis du tenker å kjøpe deg en rasekatt, ta gjerne kontakt med oppdrettere i en katteklubb. De kan komme med gode tips og råd til deg, og de kan sette deg i kontakt med oppdrettere av den rasen du kanskje har lyst til å kjøpe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 tanker om “IKKE KJØP KATTA I SEKKEN HVIS DU SKAL KJØPE RASEKATT!

  • CavallyCoon: Det var kjempegodt å høre. Jeg brenner litt for at nye rasekattkjøpere ikke skal kjøpe katta i sekken. I tillegg er det alt for mange som kommer til oss i en katteklubb og forteller at de ikke får noen stamtavler på katten de har kjøpt, og da må vi begynne å undersøke hvorfor. I noen av tilfellene viser det seg at de som har solgt en rasekattunge ikke har søkt stamnavn, og da vil jo dessverre ikke kjøper få det de betaler for!

   Ønsker deg og kattene en kjempefin dag videre! 🙂

   Purr, purr fra Toril og kattene

 1. CavallyCoon: Det var kjempekoselig at du syntes! Har vært bort i at det er alt for mange som plutselig sitter med skjegget i postkassen etter å ha kjøpt rasekatt, og så viser det seg i ettertid at en av foreldrene ikke har stamtavle eller andre papirer i orden og den som har solgt kattunger ikke har søkt om stamnavn. Da har man bokstavelig talt kjøpt katta i sekken. Det er kjempekjedelig, og det ødelegger for oss som vil være seriøse. Vi på klubbplan er der for medlemmene våre hvis de vil forhøre seg hvis de opplever noe slikt, men slikt kan ikke gjentas for mange ganger.

  Ønsker deg en kjempefin søndagskveld!:)

  Purr, purr fra Toril og kattene

 2. Flott skrevet, og det er flott du setter fingeren på nettopp dette problemet. Hvis noen vil kjøpe seg en rasekatt må de regne med å betale for det. Det er trist at useriøse oppdrettere ikke holder seg til NRR’s lover og regler når det gjelder salg av kattunger. Hvis den som kjøper en kattunge ikke får med stamtavle på kattungen må det begynne å ringe noen bjeller et sted. Det beste rådet jeg vil gi til de som ønsker å kjøpe seg en rasekatt, er å undersøke om de som selger katten er med i en katteklubb. Råd nummer to er å undersøke om den som selger katten er registrert som oppdretter.

  Du får ha en fin mandag søte deg Toril;=)

  Stor klem fra Catzy
  Catzy recently posted..Sommerferie, og det er veldig deilig;=)My Profile

  • Catzy: Tusen takk for det, og det er kjempegodt å få tilbakemeldinger på dette innlegget! 🙂 Jeg kjenner jeg blir så sint når jeg hører om useriøse rasekatteiere som selger kattunger uten stamtavle. Det er vanskelig å sette seg inn i alle lover og regler, men en katteklubb er til for hjelp om de lurer på noe, og det er bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite. Jeg tror noen ikke gidder å sette seg inn i NRR’s sine lover og regler når det gjelder paring, og bare parer i vei uten å tenke over konsekvensen.

   Ønsker deg en kjempefin dag videre Catzyvennen! 🙂

   Stor klem fra Toril

 3. Interessant lesing 🙂
  Og veldig viktig at det blir opplyst.

  Da vi kjøpte Sheela ville vi ha en oppdretter som var seriøs vi også. Ikke for at vi skulle bruke henne i avl eller utstilling, men for ikke å «støtte opp» useriøse. Uhell kan jo skje, men parring kun for å tjene penger uten at papirer/helse er i orden, liker jeg ikke.
  Men jeg syntes det var vanskelig hvem som var seriøs eller ikke, spesielt når man ikke er «inne» i miljøet og når man er førstegangskjøper.

  Ha en fin dag og ny uke 🙂
  Bloggklem gro
  gro recently posted..Nye lekerMy Profile

  • Gro: Tusen takk for det! Det samme skjer nok i hundemiljøet også, dessverre. Det er kjempetrist at useriøse parer i vei uten å tenke, for det ødelegger så mye! Ja uhell kan skje, men i disse tilfellene kan man få ordnet opp uhellet.

   Det er så sant så sant, og det er kjempelurt å forhøre seg først blant andre som har samme rase om hvilken oppdretter de bør velge når man kjøper hund eller rasekatt.

   Ønsker deg en kjempefin dag videre! 🙂

   Purr, purr fra Toril og kattene

   Bloggklem fra Toril

  • Veronica: Tusen takk for det! Det irriterer meg også, og jeg har faktisk gått så langt at jeg har ringt til noen som har avertert «halvraser» til salgs som rasekatt hvor jeg har fortalt at katten er og blir en huskatt!

   Ønsker deg en kjempefin dag videre! 🙂

   Purr, purr fra Toril og kattene

 4. Carina Josefine: Tusen takk for det! Jeg engasjerer meg i dette, for det er så mange som kjøper en rasekatt for så at det viser seg at papirene ikke er i orden på katten de har kjøpt. Enten pga av at foreldrene ikke har stamtavle, eller fordi de ikke har søkt om stamnavn, og bare paret katten.

  Tusen takk for tipset! Det skal jeg jammen prøve på! 🙂

  Ønsker deg en kjempefin tirsdag! 🙂

  Purr, purr og klem fra Toril og kattene

 5. Hei!
  Er det noe «vanlig» pris på omgjøring av stamklasse 2 til stanklasse 1?
  Oppdretter jeg har kjøpt katt av sier at dette er 1/2 gang kjøpssummen av katten. Vet du om dette er noe flere praktiserer?
  Mvh
  Tone

  • Tone: Hvis oppdretter skal åpne stamtavle klasse 2 til til klasse 1 koster det 150,-kr i følge NRR sin prisliste på hjemmeside til NRR: https://www.nrr.no/skjema

   Det er selvsagt oppdretteren som må godkjenne at åpning av stamtavlen skjer, og oppdretter må fylle ut et skjema som NRR har liggende.

   Oppdretteren kan ha en egen skriftlig avtale med kattungekjøperen hvor det står et bestemt beløp for at kjøperen må betale litt mer for katten hvis stamtavlen åpnes.

   Ta gjerne kontakt med NRR hvis du lurer på noe, og hvis det oppstår et problem, vær så snill å meld deg inn i en katteklubb slik at du har klubben i ryggen.

   Ønsker deg en kjempefin torsdag 🙂

   Purr, purr, fra Toril og kattene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.