(N) Hakrilas Aros koser seg på katteverandaen! 🙂
(N) Hakrilas Caspar (sønnen til Aros) fra hans julekull som ble født 25.12.2007! 🙂
Jeg får stadig spørsmål fra nye rasekatteiere som har kjøpt seg rasekatt om at de har lyst på kull på rasekattene sine. Hvis du har kjøpt deg en rasekatt er første bud å sjekke om katten din har godkjent stamtavle! Hvis den ikke har det har du mest sannsynlig kjøpt katta i sekken!
Kjøper du en rasekatt skal katten ha godkjent stamtavle. Jeg har opplevd at det dessverre er mange rasekattkjøpere som har kjøpt en rasekatt, men som ikke har mottatt noen stamtavle på katten de har kjøpt! Slike oppdrettere er og blir useriøse, og de ødelegger for oss andre rasekattoppdrettere!
Jeg irriterer meg igjen og igjen når jeg leser slike annonser som dette på finn.no hvor det står: «Halvt Maine Coon til salgs, mor er Maine Coon og far er huskatt.» Selvsagt er det billig å kjøpe en slik katt i forhold til en 100% renraset rasekatt, men katten er ikke en rasekatt, men en huskatt! Hvis rasekatten du har kjøpt ikke har godkjent stamtavle er den å regne som en huskatt!
Det er oppdretter av rasekatten som bestemmer om du får avle på katten du kjøper eller ikke! Hvis katten du har kjøpt kan avles på står det: «Stamtavle klasse 1» på stamtavlen Det vil si at du som kjøper av katten har lov sette kull på katten din.
Dersom det står: «Stamtavle klasse 2″ på stamtavlen, betyr det at du ikke kan pare katten din! Da må du spørre oppdretter av katten om tillatelse hvis du ønsker å pare katten.
Hvis oppdretter sier: «ja», kan en rasekatt med «Stamtavle klasse 2» endres til «Stamtavle klasse 1»! Det kan også være at du kjøper en rasekatt hvor det står «Stamtavle klasse 3». Det betyr at katten over hodet ikke kan avles på i det hele tatt!
Det neste du må gjøre er å melde deg inn i en katteklubb:
Oversikt over katteklubber i NRR finner du her: http://nrr.no/Klubber/
Når du så har betalt medlemsavgift til en katteklubb kan du begynne å søke om stamnavn:
Reglene for å søke om stamnavn finner du her: http://www.nrr.no/page.php?pageid=267
Hvis du tenker på å pare rasekatten din er første bud å søke om stamnavn! Stamnavnet du får tildelt er ditt eget og personlige til odel og eie! Det vil si at ingen andre i hele verden har lov til å ha det samme navnet, eller etterlikne stamnavnet ditt! Stamnavnet du får/har fått følger kattungene du evt. selger.
Når nå har bestemt deg å pare rasekatten din, er det viktig å sjekke om den katten du skal pare med har godkjent stamtavle og andre viktige papirer i orden. Det være seg godkjent helseattest og evt. genprøver, og det samme gjelder også for din rasekatt. Husk at helseattesten på katten du parer ikke skal være eldre enn 6 mnd!
Så kommer 63 -65 dagers ventetid før kattungene blir født! Ventetiden synes uendelig lang, men endelig kommer dagen da kattungene blir født!
Det å ha kattunger i hus er en kjempestor glede og velsignelse, og det er kjempestor opplevelse å se kattungene utvikle seg og lære noe nytt fra dag til dag og uke til uke! 🙂
Når kattungene ca. 4 uker gamle vet jeg at det vil gå bra med dem fremover. Da kan det være lurt å sende inn stamtavlerekvisisjonen. Det er stamtavlerekvisisjonen som danner grunnlaget for stamtavlene du får på kattungene i kullet. Stamtavlerekvisisjonen sender du inn til egen klubb hvor du er medlem.
På stamtavlerekvisisjonen skal det stå dato for når paringen skjedde. Både hunnkatt- og hannkatteier skal signere stamtavlerekvisisjonen, og du må skrive opp de navnene du har valgt på kattungene. Vedlagt stamtavlerekvisisjonen må du sende med gyldig helseattest fra veterinær for kattemor og kattefar, samt kvittering for innbetaling av beløpet for hvor mye det koster for antall stamtavle. Hvis du har fire kattunger som skal ha stamtavler må du sende med kvittering for at du har betalt for fire stamtavler!
Så kommer tiden for at du skal begynne å tenke på nye hjem til kattungene. Husk på at når du selger en kattunge skal de være 12 uker gamle i følge NRR sine regler! (Kattunger overlates ikke til ny eier (nytt hjem) før de er 12 uker gamle og er fullvaksinert mot Panleucopenia og ”katteinfluensa”, med mindre veterinæren har tilrådd noe annet. Se også NRRs tillegg til § 2.3.1)