SOSIALE SPILLEREGLER OG KRANGLING, ELLER MANGELEN PÅ SOSIALE SPILLEREGLER OG KRANGLING :)

Vi mennesker har mye å lære av dyrene våre. Det kan jeg skrive under på som har 3 katter jeg elsker over alt på denne jord <3 🙂 Ta f.eks. mine tre katter. De går kjempegodt sammen, de har lært seg å respektere hverandre, de bryr seg om hverandre og de viser faktisk omsorg for hverandre. Det at kattene viser omsorg for hverandre la jeg merke til i sommer da Nadina brakk to bein i baklabben sin. Nadina måtte være i et hundebur i 6 uker for å unngå at hun skadet seg. I alle de 6 ukene så viste både Dixie og Elvis at de brydde seg om Nadina. De var ofte i nærheten av buret for å se om hun hadde det bra, og de kunne legge seg ned utenfor buret. Nadina fikk komme ofte ut for å ligge og kose seg på fanget. Da kom både Elvis og Dixie bort til Nadina og slikket henne på hodet. Det er kattenes språk for at de bryr seg om andre katter.

Hvis jeg reiser på katteutstilling med to av kattene, og en av kattene må være hjemme, savner den katten som er hjemme de som er borte. Kattene mine er vant til å være tre stk, og kattene kjenner tydelig på savn de også på sin måte.

I en katteflokk på tre stk, er det en som er sjef, eller rettere sagt dronning. Som regel er dronningen i en katteflokk den eldste hunnkatten, og gjerne katten som har født kattunger. Dronningposisjonen vil vedvare helt inntil at en annen hunnkatt får kattunger. Da vil den hunnkatten få dronningposisjonen i flokken.

De andre kattene må innrette seg etter dronningen, og det er ikke bare å komme å yppe seg med dronninga. Da sier dronninga i fra.

I likhet med oss mennesker har katter sosiale regler de må følge, for hvis ikke blir det krangling og bråk. Ta f.eks. hos oss. I hver sin sofa har jeg to puskepelsputer som kattene elsker å ligge på. Det er min eldste abyssinerhunnkatt Nadina som har førsteretten å ligge på disse putene. Dette vet både Dixie og Elvis. Hvis Elvis ligger på den ene puta i sofaen, og Nadina også tilfeldigvis vil ligge på den samme puta, er bare et blikk fra Nadina nok til at Elvis flytter seg. Det vil si. Elvis har skjønt de sosiale spillereglene for at dronning Nadina bestemmer. Katter som ikke skjønner disse sosiale reglene havner lett i krangling og bråk med andre katter. Disse sosiale spillereglene lærer kattene når de er kattunger i lek med kullsøsken og oppdragelse og lek med kattemor.

Et annet godt eksempel er hvis Dixie eller Elvis ligger i fanget på mannen min eller meg, og Nadina også vil ligge i fanget, kommer hun bare bort og stirrer den katten som ligger i fanget dypt i øynene, og det blikket fra Nadina er nok til at Elvis og Dixie må gi fra seg fanget til henne 🙂

Hvis verken Dixie eller Elvis hadde skjønt de sosiale spillereglene om å akseptere Nadina som dronning i kattetrioen, hadde det blitt uro og slossing mellom kattene. Den dagen evt. Dixie får kattunger, må Nadina og Elvis lære seg til å akseptere Dixie som dronning. Dixie sin måte å vær dronning på, kan være helt annerledes enn Nadina sin.

Mye handler om psykologi og sosial atferd til kattene. Katter som har vokst opp uten kullsøsken, vil kanskje ofte ha vanskeligheter med å forstå de sosiale spillereglene i samvær med andre katter, og de kan også i noen tilfeller utvikle atferdsproblem siden de ikke har lært det grunnleggende i samspill i samvær med kullsøsken og kattemor.

I en av kullene jeg hadde ble det født en kattunge (hannkatt). Han ble nok en bortskjemt guttekatt, og han fikk oppmerksomehten fra både kattemor, en annen abyssinerhunnkatt jeg hadde, kattepappen og huskatten jeg hadde. Jeg merket etter hvert som han ble eldre at han ikke hadde de sosiale spillereglene inne. Når han lektesloss med noen av de andre voksne kattene mine gav han seg ikke. Han gikk rett på, og gikk løs på den katten han lekesloss med. Resultatet var at den katten som han lekesloss med ble lei måtte si fra på en bestemt måte. Det hendte av og til at han da heller ikke gav seg, men da fikk han seg et rapp med labben. Når den hannkatten ble eldre, kom han ofte i konflikt med de andre kattene her hjemme. Da jeg skulle selge ham, var det bevisst at jeg søkte etter en familie hvor han kunne være alenekatt uten andre katter, for innkjøringen blant andre katter kan være vanskelig for et «enebarn». Tilbakemeldingene jeg har fått om ham, er at han er fantastisk og kjempeherlig kosegutt <3 🙂

Hos katter som hos mennesker er det sosiale samspillet mellom kattene i en katteflott kjempeviktig. Studerer man samspillet mellom kattene i en katteflokk vil man tydelig se at de kommuniserer med hverandre på sitt vis.

Jeg blir kjemperørt når jeg tenker tilbake på hvor snille og gode Elvis og Dixie var mot Nadina i sommer da hun hadde skadet seg, og de er fremdeles kjempesnille.

Det samme viste seg da Elvis flyttet hit i mai. De to første ukene feste Nadina og Dixie mot Elvis, men så ble Elvis akseptert som et likeverdig medlem at kattetrioen <3 🙂 Dixie måtte bli 100% trygg på den lille «rødreven», og Nadina måtte bli 100% trygg på at Elvis ikke truet hennes «dronningstatus» 🙂

På mange måter vil jeg si at katter, eller dyr generelt, er mye flinkere til å skjønne sosiale spilleregler enn hva vi mennesker er. Kattene tøyer ikke strikken når en annen katt viser med kroppen at nok er nok.

I kattetrioen her hjemme er ingen krangling eller ufred. Abyssinertrioen min aksepterer hverandre, de tar vare på hverandre, de viser omsorg for hverandre, de beskytter hverandre, de er kjempesosiale med mennesker, de leker og de finner på små rampestreker som matmor tilgir dem for for og de er avhengige av hverandre.

Jeg elsker min tre kjempeherlige abyssinere <3 🙂 De viser meg at vi mennesker har mye å lære av dyr!

 

Godpusejenta min Dronning Nadina <3 🙂 Fotograf: Maria Westling http://www.wmartphoto.se/

Godpusejenta mi Nadina <3 🙂 Fotograf: Maria Westling http://www.wmartphoto.se/

Godpusejenta min Prinsesse Dixie Rose <3 🙂

Godpusejenta mi Dixie Rose <3 🙂

Godpusegutten min Prins Elvis <3 🙂

Godpusegutten min Elvis <3 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 tanker om “SOSIALE SPILLEREGLER OG KRANGLING, ELLER MANGELEN PÅ SOSIALE SPILLEREGLER OG KRANGLING :)

 1. Fint skrevet om kattene. Siden vi en sjef her i huset vårt vet jeg ikke hvordan han har kommet til å omgås med flere katter. Jeg har sett hjemme hos deg at kattene dine har omsrog for hverandre, og det syns jeg er rørende. Når du skriver om at Nadina er dronning er det noe jeg ikke har tenkt over før, men jeg har lest og hørt om at en hunnkatt er dronning på samme måte som i en løveflokk.

  Det er uhyre interessant å lese det du har skrevet 🙂

  Fine bilder av de fine kattene dine 🙂

  Du må ha en fin onsdag 🙂

  Godklem fra Irene

  • Irene: Tusen takk for for kjempekoselig tilbakemelding fra deg 🙂

   Det at kattene har omsorg for hverandre har jeg også sett hjemme hos andre rasekattvenner som har flere katter. Den omsorgen katter viser mot hverandre, og mot andre dyr når de blir vant, er kjemperørende <3 🙂

   Vanligvis når man har en katt tenker man ikke over dette med hvem som er "sjefen" i flokken. Hos katter er det den katten som har hatt kattunger sist som får være sjef frem til neste katt får kull.

   Kjempekoselig at du likte bildene mine 🙂 Det motiverer meg til å fortsette å ta bilder av kattene mine som jeg deler med dere 🙂

   Ønsker deg en kjempefin torsdagsettermiddag 🙂

 2. Veloverveid skrevet, og jeg lærte mye av å lese innlegget ditt, og igjen kjekke bilder av kattene dine å se 🙂

  Det er mye jeg ikke har tenkt over når det gjelder katter sin måte å sosilaiseres på. Jeg ser jo at Lucia er sosial. Svogeren min har hund, og Lucia er glad i hunden. De to leker som bare det når hunden kommer på besøk.

  Da jeg var jentunge hadde vi en katt, og hun var liltt hissig av seg. Katten hadde ikke søsken, og vi fikk henne som kattunge før hun var fylt 12 uker. Vet du om det kan ha noe å si?

  Siden vi har katt synes jeg det er interessant å lese om atferd og oppførsel på katt.

  Fin, fin onsdag ettermiddag til deg og dine 🙂

  Klem, klem fra Mona Elisabeth
  Mona Elisabeth recently posted..Jeg deltar på fotokonkurranse på blogg for (N) Hakrilas Abyssineroppdrett 🙂My Profile

  • Mona Elisabeth: Tusen takk for kjempekoselig kommentar fra deg 🙂 Jeg synes denne omsorgen kattene har for hverandre er kjemperørende og vakker, og følte jeg måtte skrive om det til dere <3 🙂

   Det at Lucia leker med hunden til sovgeren din, er en form for omtanke hun har for hunden, og det er fordi hun er blitt vant til den.

   Jeg tror grunnen til at katten du hadde da du var lita kunne ha blitt tatt fra alt for tidlig fra kattemoren sin. Akkurat det med at kattungene skal være 12 uker gamle før de flytter fra moren sin, har de som er eksperter på katteatferd forsket på de siste 15 - 20 år. Tror ikke at at det med ingen søsken har noe å si.

   Jeg er helt enig med deg at det er interessant å lese om kattens atferd 🙂

   Ønsker deg en kjempefin torsdagsettermiddag 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 3. Åhhhhh så råherlig å lese blogginnlegget ditt snuppa mi;)) Siden jeg har blitt godt kjent med kattene dine ser jeg dem for meg;)) Og det er herlig å høre om at kattene bryr seg om hverandre.

  Katter har føleser. Og de er kloke dyr. Det har jeg sett på Snuppa hjemme her 🙂 Når en av oss er syke skjønner hun det. Og hun kommer og legger seg sammen oss.

  Bildene dine var råherlige. Og jeg likte alle sammen. Jeg synes bildene fra Nadina som fotografen har tatt er råfine 🙂

  Ha en fin kveld;))

  Stooor klem fra Else Marit
  Else Marit recently posted..Hvorfor har du en diskusjon på bloggen din når du kaller leserne som ikke er enige med deg for nettroll og sjalu?My Profile

  • Else Marit: Tusen takk for kjempekoselig kommentar fra deg vennen 🙂

   Ja det er kjemperørende å se kattens sosiale samspill i en katteflokk, og det er rørende å se på den omsorgen de viser for hverandre, at de gir hverandre respekt og bryr seg når en av kattene er skadet slik Nadina var i sommer <3 🙂 Det oser kjærlighet om omsorg av kattene, og kattene gir også kjempemasse omsorg til oss mennesker <3 🙂

   Kjempekoselig at du likte bildene mine, og det motiverer meg til å fortsette å ta bilder av katten mine 🙂

   Ønsker deg en kjempefin torsdagskveld 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.