GJESTEINNLEGG: «KATTER OG KULDE.. ET LITT GRINETE INNLEGG..»

Dette gjesteinnlegget er skrevet av Anne Marie: http://mallesmagiskeverden.blogg.no/1348560429_katter_og_kulde_et_li.html

 

Det finnes en sort mennesker jeg forakter – og da mener jeg forakter. Det er den gruppen som mener at «katter klarer seg selv ute året rundt». Slike mennesker burde ikke ha lov til å ha katter.

Katter er ørkendyr, det er en misforståelse og total mangel på kunnskap å påstå at katten kan være ute når det er minusgrader. Den bør ikke være ute når det er lavere enn minus 5 grader. Den kan få frostskader på føtter. ører og hale. Når tempraturen synker til under 10 grader og katten ikke har et sted den kan varme seg så kan den fryse ihjel. At den finner seg en plass den krøller seg sammen og overlever betyr ikke at den har det godt. Liker du å fryse?.. Og kom ikke med den idiotiske påstanden om at den har pels… tror du at du ikke fryser på hodet selv om du har hår?..

Må du uansett ha pusen ut så sørg for at den er ute kun en kort tid. Sjekk potene for frostskader og smør godt med fet krem slik at de ikke tørker og sprekker.

Noen kommer så med noen eksempler på at de kjenner gårdskatter som har blitt 20 år, når jeg påstår at mange utekatter får et kortere liv fordi eieren ikke er flink til å passe på. Da må jeg si – at noen gårdskatter har det veldig godt, de går som de vil, de sover i et varmt fjøs og har noen som slipper de inn i varmen. Mange er flinke til å gi kattene sine ormekurer og vaksiner selv om de har de gående fritt. De sørger for at de får god og næringsrik mat. Husk at katter akkurat som oss kan bli forkjølet og få lungebetennelse. For å vifte litt med pekefingeren: Katter tørster ihjel om sommeren – de finner seg ikke «bare» noe å drikke.

Nå er det snart kalde, kalde netter – hva har du tenkt å gjøre for din katt i vinter? Fortsette å spille uvitende idiot og dyremishandler  – eller ta vare på den? …

Innlegget er skrevet av Anne Marie: http://mallesmagiskeverden.blogg.no/

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 tanker om “GJESTEINNLEGG: «KATTER OG KULDE.. ET LITT GRINETE INNLEGG..»

  1. Joda, det er sånn vi tenker vi som bor på landet !(?)
    Mine to kastrater vill absolutt ikke være inne sjøl om det er kaldt ute…. ikke hundene heller for den sak skyld. Både hund og katt utvikler en tett og varm pels når de elsker å være ute..iallefall i forhold til innekatter.
    MEN: både hunder og katter har det slik at de kan gå ut og inn som de vil i fjøset og kan ligge tørt der. Og blir det skikkelig kaldt så bare luftes hundene mens kattene gjerne «forsvinner» under luftinga. Da kan de gå inn i et valpehus på tunet hvor det står på ei varmepute på en lun liggeplass….. hvis de ikke blir sluppet inn ved første mjau da.
    Ha en mjauende flott vinter uten altfor streng kulde.

    • Tror du kan få deg en overaskelse i vinter… For gutta dine var IKKE ute når gradestokken krøp under ett visst punkt :p

      Fin artikkel, som man bør ha i bakhodet. Håper mange leser 🙂

      Det varierer fra katt till katt, hvor mye kulde de takler, hvilke steder de har å finne ly på, og hvor flinke de er til å bruke dem.

      Når jeg slipper inn Junior på vinteren (hvia han i det hele tatt går ut), er han varm og god. Da har han nemlig liggi og kost seg i uthuset…

      Ang dette med forkjølelse på katt, så sier noen at det finnes ikke forkjølelsesvirus på katt, slik som hos mennesker, og at katter derfor ikke blir forkjølet. De symptomene vi tror er forkjølelse, er symptom på andre ting, feks chlamydia, katteinfluensa, luftveisinfeksjon is større eller mindre grad osv osv.

      Det står jo så mye forskjellig at man kan jo bli forvirra av mindre. Dere som kan med slik: Hva stemmer egentlig?
      Carina Josefine recently posted..Endelig har de skjønt det!My Profile

  2. Svært godt innlegg! Og jeg er helt enig i det Anne Marie skriver. Det er ganske mange gammeldagse og utdaterte holdninger og myter omkring kattehold. Men så glemmer de at tidene har forandra seg. Hvor mange bor i dag på gård? Og hvor mange av gårdsbrukene i dag har husdyr? Pga smittevern kan ikke pus komme inn overalt i fjøset lenger heller.

    Selv bor jeg på gård, og jeg har fjøskatter (kastrerte alle som en). Oppe på låven er det lunt og godt om vinteren, takket være varmen som stiger opp fra husdyrrommet. Men vil de inn i huset så får de selvfølgelig lov til det, og varmekablene på badet er en yndet soveplass. Og jeg ser jo det at jo kaldere det er utendørs, jo mer husvarm blir kattene 😉 Om vinteren blir det litt ekstra arbeid med å tømme kattedoen deres, men hva gjør en ikke om en absolutt vil ha katt? Dessuten gjør de en fabelaktig jobb med å holde musebestanden nede slik at vi slipper å sette ut gift. Dessuten gjør den sitt for å holde uønska katter på avstand. Så vi er avhengig av kattene våre, og da mener jeg at den også bør få skikkelig lønn for strevet.
    Ororina recently posted..Produktiv september så langtMy Profile

  3. Godt skrevet 🙂

    Egentlig burde kanskje flere melde seg som krisehjem/fosterhjem, for å få et innblikk i hvordan det er å ha et dyr eller hvordan hverdagen deres blir med ansvar o.l., siden det er så mange som blir lei og dumper kjæledyrene sine etter en stund.
    Trist at mange har formeningen om at «katter klarer seg uansett».

    Ha en fin kveld Toril 🙂
    Bloggklem gro
    gro recently posted..Regndress til hundMy Profile

  4. Da jeg var yngre vokste jeg opp med huskatter. De fikk gå inn og ut som de selv ville. Men de led ingen nød. Vi slapp inn kattene når de ville inn. Kattene våre led ingen nød. De ville være ute. Og kattene koste seg;)) Det ville være dyreplageri å ha kattene jeg vokste opp med inne hele tiden. For det hadde de ikke taklet. Kattene vi hadde var kjæledyret vårt. Og vi elsket dem. Vi var ikke mindre glad i kattene våre selv om de fikk være ute.

    Jeg syns det er å skjære alle huskatteiere over en kam og si at katteeiere som lar kattene være ute er dårlige eiere. Hvis jeg hadde sluppet ut abyssinersnuppa vår hadde det vært dyreplageri. Hun ville aldri ha tålt å være ute. Vi går turer med henne i sele. Men hvis det regner og er kaldt i luften kan vi bare glemme å ha henne med ut. Og da skjelver hun som et aspeløv.

    Det er mange som har sagt til meg at det er dyreplageri å ha henne inne. Og de sier det er dyreplageri når vi går med henne i sele. Er det dyreplageri når hun går i selen med halen rett til værs?

    Jeg tror huskatter tåler mere enn en rasekatt. De tåler det norske klimaet bedre enn en rasekatt. For de er bygd for å tåle vær og vind. Jeg ikke problem på at huskattene skal få være ute hvis de vil det. Huskatteiere som slipper kattene sine ut er ikke dårlige eiere.

    Ha en fin dag snuppa;))

    Stooor klem fra Ofmariel
    Ofmariel recently posted..Bilder fra sommerferien vår 2012;))My Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.