HAR DU KATT, HAR DU FAKTISK ANSVAR FOR Å TA VARE PÅ KATTEN DIN!

Jeg er vokst opp med hund, men foreldrene mine fikk seg katt i 1993 som de hadde i mange år. Selv fikk jeg min første huspus som het for Svartfot i 2003, og i 2005 fikk jeg min første abyssiner, og i juni 2006 fikk jeg innvilget mitt stamnavn, og kunne mitt abyssineroppdrett som heter (N) Hakrilas.
 
 
Jeg har hatt en god del kull nå. A-kullet ble født i august 2006, Julekullet i desember 2007, C-kullet i april 2008, D-kullet i 2011, E-kullet i 2013, og nå F-kullet i 2015.
 
 
Som oppdretter er det en kjempestor ære å få lov til å se kattungene vokse opp fra de er helt nyfødte, og frem til de flytter ved 12-14 ukers alder. Jeg skal love dere at de ukene er en kjempeflott og uforglemmelig tid <3 🙂     Jeg brenner for dette med viktigheten over at kattungene skal bli hos kattemor til de er 12 uker gamle.      Dette gjelder ikke bare rasekatter, men også huskattunger! Kattunger som er tatt for tidlig fra moren sin har større sjanse for å utvikle atferdsproblemer enn kattunger som får lov til å være hos kattemammen sin til de er 12 uker gamle.     Ved 8 ukers alder er kattungene så vidt i gang med å læres opp til å bli selvstendige katter! Kattunger skal lære seg de sosiale spillereglene og koder for det å være katt, de skal lære seg å bli sosiale og trygge på mennesker, de skal lære seg å underkaste seg eldre katter, og de skal lære seg å jakte! Alt dette pluss mye mer skjer frem til kattungene er fylt 12 uker! Når jeg ser på de kattungekullene jeg har hatt, så ser jeg at det ville vært alt for tidlig for dem å flytte fra kattemammaen sin når de er 8 uker gamle.     Det er ikke bare pga sosialiseringen og treningen til å bli en selvstendig katt som er årsaken til at det oppfordres til at kattunger skal være hos kattemammen sin til de er 12 uker gamle. Når kattungene er 8 uker gamle, er de i risikogruppen for å bli smittet av smittefarlige sykdommer, og en veterinær vil aldri vaksinere en 8 uker gammel kattunge! Det er ikke sikkert at kattungen tåler vaksinen når den er for ung!     Mange jeg kjenner har fortalt at de har fått kattunger ved 8 ukers alder, og de har sett atferdsproblemer i ettertid fordi kattungen har blitt tatt fra kattemammen for tidlig!  Noen har fortalt at de merker at kattungen har et stort suttebehov, andre har fortalt at de opplever at kattungene de har fått ved 8 ukers alder er svært så engstelige, andre har fortalt at kattungen har utviklet aggressiv atferd etter hvert som den har blitt eldre, og andre har fortalt at katten har vært redd og utrygg på omgivelsene også når den er blitt voksen!     Det er tankeløst å gi bort en kattunge ved 8 ukers alder når mattilsynets anbefalinger sier 12 uker! Til og med veterinærene sier at kattunger skal være hos kattemammaen sin frem til de er 12 uker. Dersom nettopp du får  et kull med kattunger på katten din. Ikke gi den bort når den er 8 uker! Fra 8 - 12 uker skjer det kjempemasse utvikling og læring for kattunger!     Kattens status som kjæledyr er dessverre alt for lav, i hvert fall i forhold til hunder! Hvor mange er det ikke som sier i forbifarten: "Ja, men det er jo bare en katt!". Det er ikke bare en katt! Slike tankeløse utsagn vitner bare om folks holdninger til katten som kjæledyr! En katt er et levende individ som gir kjempemasse kjærlighet og "love" til eierne sine på lik linje med en hund. Katten blir nært knyttet til mennesker den også, og det er forsket på at å ha katt er med på at katteiere har lavere blodtrykk! Hvis du hadde hatt en katt, hadde du selv sett at katten er intelligent, og den skjønner kjempemasse. Katten enser om menneskene er lei seg bedre enn hva hunder gjør.     En av grunnene til at kattens status som kjæledyr er lav, er fordi huskattunger blir gitt bort gratis. Det igjen er med på å holde statusen for katten som kjæledyr lav! Gir man bort en blandingshund gratis? Nei, det gjør man ikke, og likevel er hunden mer verdt som kjæledyr i folks øyne! Nå anbefales det at de som har huskattunger å ta seg betalt for kattungene. Du som har huskatt kan gjerne ta deg 1000,- kr betalt for en huskattunge med god samvittighet. Når folk som ønsker seg en kattunge må betale for å få en kattunge, vil også statusen for katten som kjæledyr øke. Da får man satt en stopper for at folk går rundt og tror at katter kan man få gratis, for vi vil ikke at katten skal bli sett på som et "bruk og kast kjæledyr" som man kan få gratis hos noen!     Husk at en huskatt er en ekte rase på lik linje med en renraset rasekatt!     Nå går vi våren og sommeren i møte, og det er tiden for at mange huskattunger blir født. Når sommeren kommer får FOD, Dyrebeskyttelsen og andre frivillige organisasjoner mer enn nok å gjøre, for det kommer til å florere av hjemløse katter og katte som er blitt dumpet. Kanskje passet det ikke inn i dine planer at huskatten din fikk kattunger akkurat nå! Det burde du ha tenkt på tidligere ved å kastrere/sterilisere katten din! På den måten er du med på å bekjempe uønskede kattungekull! Så lenge som huskatteiere ikke steriliserer/kastrerer huskattene sine, vil vi aldri få bukt med uønskede huskattungekull! Det er kjempetrist å lese alle nyhetsartiklene om kattunger som blir funnet dumpet i skogen, ved veien osv. Som katteeier har du plikt og ansvar å ta vare på katten din slik dette ikke skal skjer!     Nå er det jo vår, og det er tid for kattene å pare seg. De fleste katter kan gå langt for å finne sin elsker, og kanskje roter de seg bort fra hjemmet sitt. Merk katten din med id-nummer. Det kan du enten få som chip i nakken, eller som et merke i øret. Sjansen for å bli gjenforent med katten din hvis den har vært på "rømmen" er mye større hvis katten din har et id-nummer!     Har du en utekatt, så vaksiner katten din mot smittsomme sykdommer! Du er en uansvarlig katteier dersom du lar være å vaksinere katten din. Kattepest og katteinfluensa smitter fort over på andre katter. Vil du være årsak i at nabokatten blir syk pga at du lar være å vaksinere katten din? Jeg hadde aldri i verden tilgitt deg som katteier dersom din katt ikke var vaksinert, og smittet noen av mine katter!     Til dere som har huskattunger som dere vil gi bort! Ikke lever kattungen før den er fylt 12 uker! Vaksiner deres egne katter, og be innstendig de som skal ha en kattunge fra dere om å vaksinere kattungen de skal ha! Oppfordre også de som ønsker en kattunge til å sett id-chip eller id-merke i øret på katten!     Som katteier har du faktisk et ansvar å ta!    

250116_dixie_koser_med_kattungene5

 
 

020216_dixie_ammer_kattungene4

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 tanker om “HAR DU KATT, HAR DU FAKTISK ANSVAR FOR Å TA VARE PÅ KATTEN DIN!

 1. Råbra skrevet av deg snuppa. Og det er viktig tema du skriver om. Som katteeier blir jeg forbanna når folk rundt meg sier at det bare er en katt. For meg er det et likeverdig kjæledyr som en hund. Du aner ikke hvor mange ganger jeg har hørt folk si til meg at det bare er en katt når de reagerer på at vi har Snuppa vår inne.

  Det er klart at vi vaksnierer Snuppa vår hvert år. Og det gjør selv om hun ikke er på utstillinger. En av naboene våre har en huskatt. Den er ikke kastrert og heller ikke vaksinert. Og jeg har sagt det til dem at de må vaksinere katten sin. For hva om katten har en sykdom som den smitter andre katter med? De sier at det bare er en katt. Jeg har lyst til å filleriste eierne til den katten sånn at de kan våkne opp. Hadde den katten smittet Snuppa vår hadde jeg blitt forbanna at jeg hadde sagt hvor skapet skulle stå. Jeg hadde aldri tilgitt eierne til den katten hvis katten hadde smitta vår katt.

  Tankeløse katteiere skal du få billig fra meg.

  Ha en fin mandag;))

  Stooor klem fra Else Marit
  Else Marit recently posted..Mobbeofre som selv blir skifter roller til å bli en mobber og sosiale samhandlingsregler på internettMy Profile

  • Else Marit: Tusen takk for kjempefin kommentar på blogginnlegget mitt Else Maritvennen!

   Ja vi har et kjempestort ansvar, og med det ansvaret ligger årlig vaksinasjon av kattene. Selv om kattene mine er innekkatter, så vaksinerer jeg dem hvert år, og det er fordi de er med på utstillinger. Utstilling er faktisk en stor smittekilde for katter. På utstillinger kreves det vaksine på kattene!

   Jeg blir kjempesint når jeg hører kommentarer som: «Det er jo bare en katt!». En katt er søren meg ikke bare en katt! En katt er et kjæledyr like verdt som en hund! Huskatteiere som har kattunger må begynne å ta seg betalt for en kattunge, og det kan være med på å løfte katten sin status som kjæledyr! Det er jammen på tide!

   Ønsker deg en kjempefin onsdagskveld 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 2. Jeg kan ikke annet enn å si et stort AMEN til blogginnlegget ditt. Det var bra skrevet. Selv om vi har en maine coon kastrat hannkatt er han innekatt, og vi vaksinerer ham hvert eneste år. Noe annet er helt utenkelig for oss. De gangene han er ute er i sele sammen oss. Jeg vet jentene hadde blitt lei seg om Maco hadde blitt smittet av en smittsom sykdom og døde. Det hadde vært en stor sorg for alle i familien.

  De som ikke vaksinerer og kastrerer kattene sine er noe stor egoister. Oppdretteren til Maco sa at han krevde at vi kastrerte ham når han ikke skulle brukes i avl. Vi hadde bestemt oss på forhånd at vi skulle kastrere Maco da vi bestemte oss for å kjøpe en katt, og vi bestemte at han skulle være innekatt. Jeg ville aldri ha sluppet ut Maco her vi bor. Selv om det lite trafikk kan ulykken skje fort, og jeg ville ikke tilgitt meg selv hvis Maco hadde blitt overkjørt.

  Det er tankeløst å si at en katt bare er en katt, for det er det ikke. De som sier det har ikke peiling på hva det vil si å ha en katt.

  Det er bra forslag at de som får huskattunger tar seg betalt de også, og det skal de ikke ha dårlig samvittighet for å gjøre. Kanskje folk begynner å ta ansvar for huskattene bedre enn hva som er tilfellet i dag.

  Jeg støtter et forslag om obligatorisk kastrering og sterilisering av alle huskatter for å slippe den forferdelige dumpingen av kattunger. Det blir født alt for mange huskattkull som det er. Dumping av huskattunger vil fortsette så lenge egoister ikke tar ansvar for kattene sine.

  En fin mandag ønskes deg og dine 🙂

  Godklem fra Irene

  • Irene: Tusen takk for kjempefin kommentar på blogginnlegget mitt! Jeg er brennende engasjert i dette med å få økt kattens status som kjæledyr! Beviset for at katten som kjæledyr har lav status finner du beviset på når ondskapsfulle katteiere dumper kattunger ute for at de skal dø!

   Har du katt tar du ansvar for kjæledyret du har skaffet deg, og du har ansvar for å kastrere/sterilisere og vaksinere katten din! Det er alt for mange tankeløse katteiere som aldri burde hatt katt!

   Hvis de som har huskattunger kunne tatt seg betalt for kattungene sine, hadde det vært en begynnelse for å øke katten sin status som kjæledyr! Da kanskje folk slutter med å ha den holdninger om at det «bare» er en katt! Man sier jo ikke sånn om en blandingshund? Aldri i verden!

   Ønsker deg en kjempefin onsdagskveld 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 3. Du traff spikeren på hodet med innlegget ditt. Jeg blir trist og lei meg hver gang jeg leser nyheter i avisene når noen har funnet kattunger som er dumpet ute for å dø. Hva feiler disse menneskene? De skulle ikke fått lov til å ha katt. Hvor har de hjertene sine? De må være følelsesløs og kalde når de dumper forsvarsløse små kattunger.

  Når du har katt tar du deg råd til å sterilisere eller kaststrere katten, og du tar deg råd til å id-merke og vaksinere katten hvert år. Hvis du ikke har råt til å gjøre det har du ikke råd til å ha katt. Tar du på deg ansvar for et dyr har du ansvar for dyre hele livet ut.

  Vi måtte skrive under på at vi forpliktet oss til å vaksinere somalihunnkatten vår da vi fikk henne, og det synes jeg var bra av de som solgte oss Lussia at de krevde det. Det handler om kattens helse. Lussia er også innekatt selv om vi bor landlig og fint til. Vi tørr ikke ha henne ute. Det er fælt å miste katten hvis den skulle bli påkjørt.

  Jeg syns også at folk ser ned på katt som kjæledyr. Akkurat som om hunder er mer verd. Katt og hund er like mye verd, for det er et levende dyr. En katt gir mye mer kjærlighet til mennesker enn hva en hund gjør. Katten forstår mye mer om hvordan vi mennesker har det enn hva hunden gjør.

  Fin, fin kveld til deg, mannen din og kattene dine 🙂

  Klem, klem fra Mona Elisabeth
  Mona Elisabeth recently posted..Søndagsoppdatering med bilder fra Halsa 🙂My Profile

 4. Mona Elisabeth: Tusen takk for en kjempefin kommentar fra deg på blogginnlegget mitt!

  Jeg også, og jeg blir så kjempesint at jeg begynner å gråte nettopp med tanken på at det finnes så ondskapsfulle katteiere som dumper kattunger ute for at de skal dø! Som katteeier har du like stort ansvar som en hundeeier! Du har ansvar for å kastrere/sterilisere katten for å unngå uønskede kattunger, og du har et ansvar for å vaksinere katten din slik at den ikke blir smittet av smittsomme sykdommer, eller at katten smitter andre katter. Dersom en katteier har en utekatt som ikke er vaksinert, og den skulle smitte andre katter kaller jeg katteeieren en stor egoist!

  Ønsker deg en kjempefin onsdagskveld 🙂

  Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.